Ohjeita taloyhtiössä asumiseen

Ohjeita taloyhtiössä asumiseen

LATTIAKAIVOT JA HAJULUKOT

Asukkaiden vastuulla on lattia- ja seinäkaivojen puhdistaminen. Kaivojen puhtaanapidosta tulee huolehtia joka kuukausi. Jos lattia- tai seinäkaivo on tukossa ja vesi ei pääse viemäriin vaan jää kylpyhuoneen lattialle, ota pikaisesti yhteyttä taloyhtiösi huoltöyhtiöön tai talonmieheen tukoksen avausta varten.

Pesualtaiden ja tiskipöytien alla olevien hajulukkojen kunnossapitovastuu kuuluu taloyhtiölle. Hajulukkoja voi puhdistaa esim. Kodinputkimies-nesteellä, joka hajottaa rasva-, hius-, saippua- ja ruoanjätetukkeumat putkistoista ja viemäreistä. Mikäli hajulukko avataan ja pestään osat, tulee huolellisen kasauksen jälkeen tarkistaa vettä laskemalla, ettei hajulukko vuoda.

HANAT JA WC-LAITTEET

Hanat ja wc-laitteet ovat taloyhtiön kunnossapitovastuulla. Vuotavista vesihanoista ja WC:n laitteistä on ilmoitettava välittömästi huoltoyhtiölle tai talonmiehelle. Vuodoista aiheutuu yllättävän suuri kuluerä osakkaalle ja taloyhtiölle.

IKKUNAT 

Uloin ikkuna kuuluu taloyhtiön kunnossapitovastuulle ja sisemmät ikkunat osakkaan kunnossapitovastuulle. Väli- ja sisäpuitteiden kunnossapito kuuluu osakkaalle. Muistattehan noudattaa varovaisuutta kun avaatte yli 1,5 metriä leveitä ikkunoita. Avattuun ikkunapuitteeseen ei saa kohdistaa ylimääräistä kuormitusta ja ikkuna pitää tukea pesun ajaksi. Ikkunoiden sisäpuitteiden tiivistäminen on osakkaan vastuulla.

LIESITUULETIN

Puhdista liesituulettimen rasvasuodatin käytön määrästä riippuen 2-12 kertaa vuodessa. Mikäli liesituuletin ei ole asunnon alkuperäisvaruste niin useimmissa taloissa liesituuletinta ei saa kytkeä hormiin vaan liesituuletin on oltava nk. aktiivihiilisuodattimella varustettu liesituuletin.

ILMANVAIHTOLAITTEISTA

Puhdista korvausilmaventtiilit säännöllisesti vähintään kaksi kertaa vuodessa. Venttiilimallista riippuen pese itse venttiili ja mahdollinen suodatin esim. saippuavedellä. Poistoilmaventtiilejä ei saa koskaan sulkea, peittää tai asetettuja säätöjä muuttaa. Poistoilmaventtilit tulee pitää puhtaina siten, että likainen ilma pääsee aina esteettä pois huonetiloista. 

KYLMÄKALUSTEISTA

Kylmäkalusteiden ympärillä ilman pitää päästä kiertämään esteettä laitteiden ympärillä. Laitteet tulee vähintään kerran vuodessa siirtää pois paikaltaan ja puhdistaa pölyimurilla pölyt laitteiden takaa.

PESU- JA ASTIANPESUKONEET

Pesu- ja astianpesukoneiden tulovesihanoja EI SAA KOSKAA JÄTTÄÄ AUKI MIKÄLI ASUNNOSSA EI OLLA KOTONA. Muistakaa sulkea aina vesihanat käytön jälkeen.

6. vinkkiä, joilla ehkäiset astianpesukonevuodot kodissasi

  1. Ammattilaisen tulee tehdä astianpesukoneen putkiasennukset. Silloin myös vastuu asennuksesta ja mahdollisista virheistä on asentajalla.
  2. Astianpesukoneen alle tulee asentaa vuotokaukalo asennuksen yhteydessä. Lisäksi allaskaapin alla olevaan sokkelitilaan voi asentaa vuodoista ilmoittavan vuotovahdin.
  3. Älä jätä astianpesukonessa päälle yöksi tai kotoa poistuessasi. Vesivahinkojen haitat kasvavat sitä mukaan, mitä kauemmin vesi ehtii imeytyä rakenteisiin.
  4. Sulje vesihana aina, kun kone ei ole käytössä.
  5. Tarkista säännöllisesti liitokset pyyhkäisemällä talouspaperilla letkujen liitoksia sen jälkeen, kun kone on ollut käytössä.
  6. Vaihda astianpesukoneen poistoletku vähintään 10 vuoden välein.

PALOVAROITTIMET

Muistattehan, että palovaroittimia on oltava yksi jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden. Paristokäyttöisen palovaroittimen kiinnityksestä ja toimintakunnosta vastaa yksin asukas. Sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet varavirtalähteineen ovat taloyhtiön vastuulla. Paristokäyttöisen palovaroittimen paristo tulee vaihtaa säännöllisesti. Palovaroitin ilmoittaa pariston loppumisesta säännöllisillä lyhyillä varoitusäänillä. Palovaroitin on halpa henkivakuutus.

MÄRKÄTILOJEN KUNNOSSAPITO

Ihosta irtoaa suihkun aikana rasvaa ja likaa, joka kertyy kylpyhuoneen pinnoille. Kylpyhuonetta pitää sen vuoksi siivota säännöllisesti. Kannattaa ottaa tavaksi siivota vähintään suihkunurkkauksen lattiat ja seinät vaikkapa kerran viikossa. Jos kylpyhuoneen laatta- tai silikonisaumoihin kertyy hometta – punaista, sinistä tai mustaa – se on yleensä merkki liian laiskasta tai kokonaan laiminlyödystä siivouksesta. Märkätilojen laattasaumausten silikonit tummuvat usein. Silikonisaumaukset tulisi uusia asukkaan toimesta noin 3-5 vuoden välein. Huolehti märkätilojen riittävästä puhdistamisesta ja ilmanvaihdosta jatkuvasti.